Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Förbered ditt lägenhetsbyte

Förberedelser innför ett lägenhetsbyte

När man väl bestämt sig för att byta lägenhet är det en del man bör tänka på. Förberedelserna avgör ofta hur väl du lyckas och framförallt hur bra det går att genomföra ditt lägenhetsbyte. Det är värt att tänka igenom och fundera på vilka mål du har med ditt lägenhetsbyte. Kanske är ditt mål ganska högt uppsatt och då kan det vara värt att lägga upp delmål för att kunna nå sitt slutresultat. De kan dock ta lite extra tid att slutligt få sin dröm lägenhet eftersom man ofta måste vänta minst ett år för att få byta igen, men alla vet väl att "Rom inte byggdes på en natt".

Vill du exempelvis flytta från en liten lägenhet i någon kranskommun till en större lägenhet innanför tullarna,  kanske du får tänka dig att genomföra ditt lägenhetsbyte genom att byta fler gånger. Tänk på att ett byte bygger på att båda parter har någon vinning med sitt lägenhetsbyte och alla lägenheter har ett visst bytesvärde. Då någon söker en lägenhet som är större kanske någon annan söka en lägenhet som är billigare. Någon annan kanske söker ett nytt läge och en fjärde kanske söker en bostad på bottenvåning eller med hiss då dem kanske har svårt att röra sig. Ja, skillnaderna kan vara många och det du inte uppskattar kommer någon annan att gilla.

Tiden du lägger ner på din annonsbeskrivning ofta är väl investerad tid för att ditt lägenhetsbyte ska bli lyckat. Beskriv ordentligt din lägenhet med alla fördelar du uppfattar med din lägenhet och tänk även på annat som andra kanske uppskattar mer än vad du gör. Någon kanske vill ha nära till natur, någon uppskattar balkong, någon vill ha barnvänligt och andra kanske vill ha mer lugn och ro. Ja, skillnaderna kan vara många och har du redan innan någon kommit på visning eller kontaktat dig "sålt" in din lägenhet i en bra beskrivning har du kommit långt i ditt arbete. 

Beskriva din bostad säljande och i positiva ordalag och glöm absolut inte bilder, vilket alltid ger ett mycket bättre resultat, läs våra fototips från vår fotoguide.

Ju bättre man förbereder sin annons desto bättre resultat kommer man få på sitt lägenhetsbyte. Du kommer också få minde arbete genom att slippa svara på allmänna frågor som är lätt att beskriva i en annons. 

Ett bra tips är också att du förberder lite innan du går på visning genom att kontrollera din bytespartner. Självklart behöver man inte göra det ingående i detta läge men ställ bara frågan om betalningasanmärkningar, inkomst eller annat som kan påverka en ansökan om lägenhetsbyte. 

Planskiss i din annons är även det klart fördelaktigt då motparten ofta vill se hur planeringen är enligt deras önskemål. Det är inte så kul att upptäcka detta efter visning

När det är dax för visning är det bra tips att även där förberda lite. Tänk på städning, lukt och förbered visning av tvättstuga, cykelrum osv.