Gå direkt till innehållet - skippa över menyn
Vi använder cookies på den här sidan. Om du stannar kvar på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer härx

Så fungerar byteslistan

Byteslistan är själva hjärtat i hela systemet när du ska byta bostad. Där hittar du alla de matchningar som systemet med automatik skapar utefter dina önskemål i din annons. Din byteslista är alltså unik och skapad endast utefter de parametrar du har registrerat i din annons. Byteslistan är lätt att förstå men det kan ändå vara värt att helt förstå hur den fungerar. Vi har därför gjort en kortare beskrivning av hur byteslistan fungerar. 

När du besöker din byeslista under knappen bytesförslag kommer du kunna följa dina bytesförslag på ett enkelt sätt. Här nedan ser du hur en byteslista kan se ut och hur den fungerar

Bytesverket - byteslista

Under rubriken ”Annons” i övre raden i själva byteslistan kan du genom att klicka på den blå siffran (som indikerar annonsnummer) se annonsen som matchar den adress du ser på raden. Du kan även klicka på adressen för att komma till samma annons. Under rubriken ”Intresse” tackar du Ja eller Nej till detta byte. Om du tackar Nej så hamnar denna matchning längre ner på byteslistan under ”Ej intresserad” och tackar du Ja markeras knappen grönt. På så sätt har du endast de matchningar du ska ta ställning till i din byteslista. Det betyder att dem byten som ännu inte har en grön markering under rubriken "Intresse" ska du ta ställning till i listan. Om du senare skulle ångra ett Nej på en matchning kan du lätt tacka Ja igen och den matchningen blir aktuell igen.

Under rubriken ”Visa byten” finns en siffra inom parantes. Den indikerar hur många annonser som finns matchade på din lägenhet. Gäller det ett direktbyte finns ingen siffra i boxen eftersom din annons bara kan matchas mot en annons i taget. Däremot kan det stå en högre siffra under rubriken "visa byten" om det gäller ett triangelbyte. Det indikerar att det finns fler möjliga triangel matchningar men som ger dig samma lägenhet. Genom att trycka på den blå siffran kommer du kunna se själva matchningen och du kan även här tacka Ja eller Nej på respektive matchning. Tackar du Ja eller Nej i själva byteslistan (blå boxarna) under rubriken ”Intresse” och du har flera matchningar under ett triangelbyte kommer alla matchningar i detta byte markeras enligt ditt val.

Det finns även en rubrik med ett %-tecken och den indikerar hur intressant din matchning är för andra. Det är alltså mycket viktigt att tacka Ja eller Nej när en matchning dyker upp i din byteslista.

  • Om det står 0 % i rutan har ingen intresseanmält ännu
  • Om det står 50 % har en av två i ett direktbyte anmält intresse
  • Om det står 33 % har en av tre i ett triangelbyte anmält intresse
  • Om det står 67 % har två av tre i ett triangelbyte anmält intresse
  • Står det 100 % i rutan är det jackpott. Alla i byteskedjan vill gå vidare.

När du trycker på knappen "visa" under rubriken "visa byte" kan du där se hur själva lägenhetsbytet är matchat genom överskådliga boxar som var och en illustrerar en lägenhet. Den blå boxen är din lägenhet och den gröna boxen är den lägenhet du kommer kunna byta till. Gäller det ett triangelbyte (som visas här under) kommer det även finnas en gul box och det är lägenheten som ingår i själva triangelbytet men som inte är aktuell för dig i själva bytet.  För att kontrollera annonsen för den lägenhet som finns i den gröna boxen och som är den lägenhet du kommer kunna byta till kan du göra det via knappen "Se annons" Du kan även här via knappen "Meddelande" kontakta bytesparten med ett meddelande som denna sedan får via medelande tjänsten som samlar alla medelanden under knappen "Meddelanden" i övre listen. Tänk alltså på att ofta kontrollera "Meddelanden" för att inte missa viktiga frågor eller funderingar från potetiella bytestagare.

Bytesverket - Triangelbyte

.......och sist men inte minst är det från samma ruta du visar intresse av varje enskilt byte. Om du däremot redan svarat Ja direkt i listan på ett triangelbyte kommer alla triangelbyten för just den lägenheten att redan vara markerade som intressant. När någon i ett byte svarat Ja färgas den pilen grön och har någon svarat Nej kommer den pilen visas röd. Viktigt är att du även fast du inte är intresserad av en lägenhet svara Nej på denna för att dels inte stoppa upp för någon annan, men också för att du ska få en mer överskådlig byteslista att ta ställning till. Har du svarat Nej hamnar den matchningen i en separat lista under själva byteslistan och stör inte dem lägenheter du bör ta ställnning till. Om du senare skulle ångra dig för en lägenhet du tackat Nej till kan du enkelt gå tillbaka till alla dessa i listan och åter tacka Ja.