Gå direkt till innehållet - skippa över menyn
Vi använder cookies på den här sidan. Om du stannar kvar på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer härx

Så fungerar byteslistan

Byteslistan

Byteslistan är själva hjärtat i hela systemet när du ska byta bostad. Där hittar du alla de matchningar som systemet med automatik skapar utefter dina önskemål i din annons. Din byteslista är alltså unik och skapad endast utefter de parametrar du har registrerat i din annons. Byteslistan i grunden är lätt att arbeta med, men det kan ändå vara värt att helt förstå hur den fungerar. Vi har därför gjort en kortare beskrivning av hur byteslistan fungerar. 

När du besöker din byeslista under knappen bytesförslag kommer du kunna följa dina bytesförslag på ett enkelt sätt. 

När du besöker din byteslista finns det två sätt att ta ställning till dina byten. Dels finns den mer övergripande listan som visar varje bostad som matchar din lägenhet som en mindre annons med bild och mer information om bostaden som matchar det du söker. Detta är en bra översikt när man inte har så många matchningar på sin annons. Från varje enskild annons markerar du om du är intresserad med Ja och om du inte är intresserad med Nej. Svarar du Ja markeras svaret med grön färg och svarar du nej markeras svaret som rött och hamnar då längst ner på sidan, under rubriken "Ej intressrad". Det är också denna översikt som först visas när man öppnar sin byteslista. Om man däremot har väldigt många matchningar kan man växla till en enklare lista med bytesförslag som du mer överskådligt kan överblicka. För att byta till en lista så gör du det enkelt med det lilla reglaget högst upp i listan som heter "Visa som lista". 

Under rubriken ”Annons” i denna byteslista kan du dels klicka på den oranga siffran (som indikerar annonsnummer) för att se den annonsen i sin helhet som matchar mopt din bostad. Du kan även klicka på adressen som även den indikeras i en orange färg för att komma till samma annons. Under rubriken ”Intresse” tackar du Ja eller Nej till detta byte. Om du tackar Nej så hamnar denna matchning längst ner på byteslistan under ”Ej intresserad” och tackar du Ja markeras knappen grön. På så sätt har du endast de matchningar du ska ta ställning till i din byteslista. Det betyder att dem byten som ännu inte har en grön markering under rubriken "Intresse" ska du ta ställning till i listan. Om du senare skulle ångra ett Nej på en matchning kan du lätt tacka Ja igen och den matchningen blir aktuell igen.

Under rubriken ”Visa byten”  i båda listorna finns en siffra inom parantes. Den indikerar hur många annonser som finns matchade på din lägenhet. Gäller det ett direktbyte finns ingen siffra i boxen eftersom din annons bara kan matchas mot en annons i taget. Däremot kan det stå en högre siffra under rubriken "visa byten" om det gäller ett triangelbyte. Det indikerar att det finns fler möjliga triangel matchningar men som ger dig samma lägenhet. Genom att trycka på den oranga siffran kommer du kunna se själva matchningen och du kan även här tacka Ja eller Nej på respektive matchning. Om en matchning här visar rött så har någon i byteskjedjan tackat nej och bytet är alltså ej aktuellt längre. Tackar du Ja eller Nej i själva byteslistan (oranga boxarna) under rubriken ”Intresse” och du har flera matchningar under ett triangelbyte kommer alla matchningar i detta byte markeras enligt ditt val.

Det finns även en rubrik med ett %-tecken och den indikerar hur intressant din matchning är för andra. Det är alltså mycket viktigt att tacka Ja eller Nej när en matchning dyker upp i din byteslista.

  • Om det står 0 % i rutan har ingen intresseanmält ännu
  • Om det står 50 % har en av två i ett direktbyte anmält intresse
  • Om det står 33 % har en av tre i ett triangelbyte anmält intresse
  • Om det står 67 % har två av tre i ett triangelbyte anmält intresse
  • Står det 100 % i rutan är det jackpott. Alla i byteskedjan vill gå vidare.

När du trycker på knappen "visa" under rubriken "visa byte" kan du där se hur själva lägenhetsbytet är matchat genom överskådliga boxar som var och en illustrerar en lägenhet. Gäller det ett triangelbyte kommer du se samtliga tre lägenher som ingår i själva triangelbytet och då även den lägenhet som inte är aktuell för dig i själva bytet.  För att kontrollera annonsen för den lägenhet som är den lägenhet du kommer kunna byta till kan du göra det genom att markera adressen i den box som gäller den lägenhet du kommer byta med.

Meddelande

Du kan även här via knappen "Meddelande" kontakta bytesparten med ett meddelande som denna sedan får via medelande tjänsten som samlar alla medelanden under knappen "Meddelanden" i övre listen. Tänk alltså på att ofta kontrollera "Meddelanden" för att inte missa viktiga frågor eller funderingar från potetiella bytestagare.

 

Svara Ja eller Nej

Om du redan svarat Ja direkt i listan på ett triangelbyte kommer alla triangelbyten för just den lägenheten att markeras som intressant. När någon i ett byte svarat Ja färgas den pilen grön och har någon svarat Nej kommer alla boxar visas röda. Viktigt är att du svarar Nej på byten även fast du inte är intresserad. Dels för att din byteslista blir fylld med objekt som ändå inte är aktuella och dels för att inte stoppa upp för någon annan. Har du svarat Nej hamnar den matchningen i en separat lista under själva byteslistan och stör inte dem lägenheter du ska ta ställnning till. Om du senare skulle ångra dig för en lägenhet du tackat Nej till kan du enkelt gå tillbaka till alla dessa i listan och åter tacka Ja.