Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Hur fungerar Bytesverket

Hur fungerar Bytesverket

Bytesverket är en tjänst som är till för att underlätta ett lägenhetsbyte och göra det möjligt för hyresgäster att hitta och byta hyreslägenheter med varandra. Här ska vi besvara frågan - Hur fungerar Bytesverket.

I några enkla steg lägger du in en annons där du beskriver din nuvarande lägenhet och därefter lägenheten du söker. Därefter gör systemet resten genom att matcha din bostad mot alla andra annonsörers bostäder. Matchningarna presenteras sedan i en överskådlig byteslista med bostäder som matchar det just du söker.

Byteslistan

Alla dina matchade bytesförslag kommer du sedan hitta under fliken "Bytesförslag" som finns i översta listen på startsida. Var noga med att regelbundet besöka byteslistan som är själva grunden för att snabbt och enkelt lyckas med ditt lägenhetsbyte.  Från din byteslista tar du enkelt ställning till om du är intresserad eller inte av den uppkomna matchningen. Det är viktigt att snabbt ta ställning till om du är intresserad eller inte av dem uppkomna matchningarna genom att enkelt markera Ja eller Nej vid varje matchning. Om du inte tillräckligt snabbt svarar "Ja" på en intressant matchning kan någon annan hinna före dig. Om du inte svarar "Nej" på en matchning du inte är intresserad av kommer den matchningen ligga kvar och störa din byteslista. 
Alla matchningar du tackar "Nej" till hamnar i listan "ej intresserade byten" och stör alltså inte dina nytillkomna byten. Om du trots allt skulle ångra dig och bli intresserad av en matchning du tackat "Nej" till kan du alltid gå tillbaka till den listan och sen markera den som "Ja" igen vilket indikerar att du nu är intresserad av detta byte.

Olika typer av bytesmöjligheter

Du kan enkelt byta 1 bostad mot 1 men även 1 bostad mot 2 och tvärtom. Lika enkelt är det att genomföra ett så kallat triangelbyte vilket innebär ett bostadsbyte där tre personer byter med varandra, så att A tar B:s bostad, B tar C:s bostad och C tar A:s bostad.

Efter att era matchningar börjar trilla in i byteslistan är det viktigt att markera vilket intresse man har av matchningarna. När båda i ett direktbyte eller alla tre i ett triangelbyte svarat ”Intresserade” får ni kontaktuppgifterna till varandra för att sätta igång med ert lägenhetsbyte.

 

Så, hur fungerar Bytesverket

1. Börja med att enkelt skapa en annons

Att skapa en annons gör du enkelt genom att besvara förskapade frågor och förslag enligt nedan.

Du börjar med att lägga upp information om din nuvarande lägenhet vilket inkluderar:

 • Adress och plats
 • Storlek (antal rum och kvadratmeter)
 • Beskrivning av lägenheten och dess faciliteter
 • Bilder av lägenheten
 • Information om hyresvärden
 • Specifika detaljer som hiss, balkong, parkering, etc.

Därefter informerar du på liknande sätt om vilken typ av lägenhet du söker med uppgifter såsom:

 • Storlek (antal rum och kvadratmeter)
 • Max hyra
 • Län och område

2. Sök efter byten

Du kan manuellt söka efter lägenheter som andra användare har lagt upp för byte. Filtreringsalternativ kan inkludera:

 • Plats/stadsdel
 • Storlek (antal rum, kvadratmeter)
 • Hyra
 • Specifika krav (t.ex. ej nedre plan, balkong, hiss)

3. Matchningssystem

Bytesverket använder avancerade matchningssystem (såkallade algoritmer) för att föreslå potentiella byten baserat på dina preferenser och de lägenheter som finns tillgängliga. Du får på så sätt via din egna och unika byteslista automatiska förslag på lägenheter som matchar dina kriterier och vice versa.

4. Kontakt med andra användare

När du hittar en lägenhet som du är intresserad av (antingen via din byeslista eller via manull sökning) kan du kontakta den nuvarande hyresgästen via plattformens interna meddelandesystem. Här kan ni diskutera era behov och önskemål, och eventuellt arrangera visningar.

5. Visningar och Förhandlingar

Efter att ha kontaktat andra hyresgäster och uttryckt intresse för deras lägenheter, kan ni arrangera visningar för att se lägenheterna. Detta är också en bra tidpunkt för att diskutera praktiska detaljer och eventuella byten av kontrakt.

6. Genomföra bytet

Om ni båda är överens om bytet, behöver ni få godkännande från era respektive hyresvärdar genom att sända in en bytesansökan till var och en av era hyresvärdar. Detta innebär att hyresvärdarna måste godkänna den nya hyresgästen för deras fastighet. Vissa hyresvärdar kan ha specifika krav eller processer för detta.

7. Byta kontrakt

Efter att ha fått godkännande från hyresvärdarna, kan ni genomföra bytet av lägenheterna. Detta innebär att ni skriver nya hyreskontrakt med era nya hyresvärdar. Det är viktigt att läsa igenom kontrakten noggrant och säkerställa att alla villkor är accepterade.

Tips för ett lyckat lägenhetsbyte

 • Var tydlig i din annons: Beskriv din lägenhet noggrant och ärligt. Det hjälper andra att snabbt förstå vad du erbjuder.
 • Kommunicera öppet: Var tydlig och öppen i dina kommunikationer med andra användare. Ställ frågor och var beredd att svara på frågor om din lägenhet.
 • Var flexibel: Att vara öppen för olika alternativ och villig att kompromissa kan öka dina chanser att hitta ett lyckat byte.
 • Kontrollera hyresvillkor: Se till att du förstår alla villkor och regler från din hyresvärd innan du går vidare med bytet.

Bytesverket.se gör processen med lägenhetsbyte smidigare genom att erbjuda en plattform där hyresgäster kan hitta och kontakta varandra, arrangera visningar och förhandla om byten. Genom att följa dessa steg kan du öka dina chanser att hitta en ny lägenhet som passar dina behov och preferenser.

Vi hoppas att du fått frågan - Hur fungerar Bytesverket besvarad? Är du det minsta osäker eller att du har andra frågor eller funderingar så tveka inte att kontakta oss