Gå direkt till innehållet - skippa över menyn
Vi använder cookies på den här sidan. Om du stannar kvar på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer härx

Lägenhetsbyte på Bytesverket - Så fungerar det

Skapa annons

  1. Börja med att Skapa en annons och välj vilket slags lägenhetsbyte du vill göra. Alltså om du vill byta din lägenhet mot en annan, eller om det är så att ni vill byta er nuvarande lägenhet mot två vid exempelvis separation. Ni har också möjlighet att byta två lägenheter mot en, vilket ofta uppstår om ni kanske inleder ett nytt förhållande och ni från start har två separata lägenheter.

  • 1 bostad mot 1 = Väljer du om du har 1 bostad och vill byta mot en annan
  • 1 bostad mot 2 = Väljer du om du har 1 bostad men vill byta till två bostäder
  • 2 bostäder mot 1 = Väljer du om ni har 2 bostäder och vill byta mot 1 bostad

 

Beskriv enkelt vilken lägenhet du söker
När du valt vilken typ av lägehetsbyte du eller ni vill göra så är det dax att beskriva i några enkla steg vilken typ av lägenhet ni vill byta till. Söker ni två lägenheter kommer du att få besvara frågorna i två olika omgångar eftersom du söker två olika lägenheter och har ni två lägenheter beskriver ni lägenheterna på motsvarande sätt. Markera nu det förutbestämda boxarna med antal rum, storlek, hyra osv.

Tryck därefter i boxen för "Län" och du får då upp alla län i Sverige. Välj i vilket län du söker bostad och fortsätt sedan till boxen "Område" där du markerar i vilket område i länet du söker bostad. Här kan du välja ett område eller hur många du önskar.

Om du har speciella krav kan du markera dessa via dem färdiga boxarna. Viktigt är dock att endast markera förslagen vid dem fallen detta verkligen är ett krav för ditt lägenhetsbyte. Om du markerar något av dessa aternativ kommer nämligen alla lägenheter som inte matchar dessa krav att plockas bort. Du komer då aldrig få med dem i din byteslista vilket betyder att du kommer få färre matchningar. Du ska alltså inte fylla i några krav om de verkligen, verkligen inte är nödvändigt.  Sedan trycker du bara på den oranga knappen med texten "Fortsätt"

Beskriv din egen lägenhet
Nu är det dax att på samma sätt som när du enkelt beskrev vad du söker även beskriva din egen lägenhet. Detta gör du även här med färdiga boxar som informerar om  din egna lägenhets hyra, storlek, antal rum, i vilket område den ligger, adress osv. Ett litet tips när du fyller i adressen är att du fortsätter att även skriva vilket gatunummer lägenheten finns på direkt efter gatuadresse. Välj sedan i listan som dyker upp vilket område lägenheten finns i genom att markera rätt område i listan. På så sätt kommer postnummer och ort automatiskt fyllas i. Om du missar att fylla i gatunummer i första läget måste du själv fylli postnummer och ort.

Ord och bild
En viktig del i att lägga in en annons för lägenhetsbyte är att beskriva sin lägenhet i ord och bild. Beskriva din lägenhet i positiva ordalag. Beskriv det du gillar med din lägenhet, fördelar, finns balkong, är det högt i tak, finns tvättmaskin i lgenheten eller finns tvättstuga i samma hus, hur fungerar kommunikationer, service, handel osv. Beskriv så mycket som bara möjligt. 

Ytterligare något som är extremt viktigt trots att matchningarna sker med automatik är att lägga in bilder i din annons. Har en matchning skett och motparten ska ta ställning till din lägenhet men har även andra alternativ att ta ställning till kan din lägenhet hamnar i andra hand och motparten startar processen med någon annan innan dem kontaktar dig. 

Här finns även möjlighet att enkelt markera färdiga boxar för att beskriva ytterligare detaljer som din lägenhet har. Passa på att fyll i allt som stämmer för din lägenhet. När detta är klart går du vidare med den oranga knappen "Fortsätt"

Godkänn din annons
Nu är annonsen klar och behöver bara godkännas och läggas upp på Bytesverket. Gå igenom din annons och kontrollera att det du söker stämmer och att din beskrivning på din annons stämmer. Vill du ändra något gör du det enkelt nu genom  de blå redigerings knapparna som finns längst ner i varje beskrivning. Om du är nöjd går du bara längst ner på sidan och markerar den oranga knappen "Godkänn och fortsätt"


Nu är det bara att i sista steget bekräfta inläggning av din annons med den oranga knappen. Allt är klart och nu är din annons publicerad på Bytesverket. Nu kommer matchningar med automatik börja visas i din egna unika byteslista som genererar bytesförslag utefter din annons.

Byteslistan
Din byteslista finner du i övre raden på startsidan (bytesförslag). Gå in på din byteslistan regelbundet och kontrollera dina matchade byten. Ta för vana att enkelt svara Ja eller Nej på varje matchning beroende på om intresse finns eller inte. 

Om du inte känner till hur byteslistan fungerar så rekommenderar vi dig läsa mer om hur den fungerar under "Hur fungerar byteslistan" 

Skicka meddelande till matchningar
Om du enkelt vill sända ett meddelande till någon som matchar din annons finns den smarta meddelande funktionen som du finner högst upp på startsidan. Trycker du på meddelandeknappen i din annons så hamnar meddelandet direkt i motpartens privata meddelande korg. Likaså om någon sänder ett meddelande till dig på motsbvarande sätt får du detta meddelande i din privata meddelande korg som du finner högst upp på startsidan. Härifrån kan ni sedan skriva och konversera med varandra och på så sätt få era meddelanden sparade för varje enskilt bytesförslag.

Behöver du hjälp, tveka inte att kontakta oss på bytesverket!


Sammanfattning
Som sagt en bra beskrivning och snygga bilder gör annonsen för ditt lägenhetsbyte mycket mer attraktiv och kommer ge den betydligt större uppmärksamhet vilket ofta ger ett snabbare och lättare lägenhetsbyte. Det gör dessutom att du slipper svara på upprepade frågor från intresserade bytespartners eller kanske utföra visningar helt i onödan.

Vi rekommenderar verkligen att läsa tipsen för en lyckad annons. Ni kommer få en betydligt mycket mer uppmärksammad annons vilket innebär att ditt lägenhetsbytet blir mer effektivt

Stort lycka till
Bytesverket