Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Hur gör man en ansökan om lägenhetsbyte

Ansökan om lägenhetsbyte - Hur går de till?

En hyresgäst som ska byta sin bostad måste få bytet godkänt av sin hyresvärd genom att sända en ansökan om lägenhetsbyte till sin hyresvärd. Ansökan sänds på en särskilt utformad blankett som i det allra flesta fall finns att tillgå hos din hyresvärd.  Har inte din hyresvärd en sådan ansökningsblankett för lägenhetsbyte kan ni använda våra bytesansökningar här

Ni skickar in ansökan om lägenhetsbyte till er värd om det tilltänkta bytet. Tänk på att lämna in din ansökan komplett direkt, annars riskerar ni bara att bytet drar ut på tiden. Ansökan ska sändas till var och en av er respektive hyresvärd. Det betyder att du sänder en ansökan till din hyresvärd och din motpart sänder en ansökan till sin hyresvärd. Om det handlar om ett triangelbyte sänder alla var sin ansökan till sin respektive hyresvärd. I detta fall bifogar du din bytesparts uppgifter med en beskrivning av själva byteskjedjan.

Till ansökan för lägenhetsbyte måste det även finnas bifogade bilagor såsom:

  • Hyreskontrakt för bytespart. 
  • Personbevis för samtliga hyresgäster. Ni sänder motpartens personbevis till er hyresvärd. Beställ personbevis här och välj adress i listan
  • Anställningsavtal för bytesparten med uppgift om inkomst
  • Kreditupplysning på bytespart 

I ansökan bör man även skriva ner kontaktperson och telefonnummer till bytespartens eller bytesparternas hyresvärd då flera berörda är inblandade som i exempelvis ett kedjebyte.

Tänk på att förvissa dig om att motparten inte har några betalningsanmärkningar eller andra störningsanmärkningar. Motparten måste också rent ekonomiskt kunna betala den nya hyran och alla måste ha ett ”godkänt skäl” för att byta. 

Hur lång tid tar en ansökan om lägenhetsbyte

Det finns ingen garanerad tid för hur lång tid er ansökan om lägenhetsbyte tar att handlägga, men var inte besviken om det tar upp till 6-8 veckor. Ettersom det ibland kan ta tid för ansökan att bli godlkänd är det viktigt att ni från början sänder in er ansökan komplett. Annars riskerar ni att processen för ansökan drar ut på tiden eller i värsta fall få ansökan avslagen och då kanske för att ansökan var ofullständig. Riskera inte detta utan följ dem tre stegen här ovan för att ansökan direkt ska bli komplett direkt för att slippa fördröjningar eller avslag i onödan. Gå gärna igenom med din motpart i ett direktbyte eller samtliga kanditater i ett triangelbyte att ni samtliga sänder in en komplett ansökan från start.