Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Bytesansökan för lägenhetsbyte

Bytesansökan för lägenhetsbyte

När du ska byta lägenhet och har hittat ett önskat byte måste du få ditt lägenhetsbyte godkänt av din hyresvärd. Börja med att sända din bytesansökan för lägenhetsbyte till din hyresvärd så fort som möjligt och bifoga dem bilagor som en ansökan om lägenhetsbyte kräver. Gör du allt rätt från början minskar du risken avsevärt att godkännandet drar ut på tiden eller i värsta fall blir avslagen om den är otilräcklig eller fel utformad. Ofta har hyresvärden egna blanketter för ansökan om lägenhetsbyte, vilka är bäst att använda. Om din hyresvärd inte har denna blankett om lägenhetsbyte kan du använda Bytesverkets ansökningsblanketter här nedan. På så sätt säkerställs att hyresvärden får in alla nödvändiga upplysningar och att parterna informeras om regler och åtaganden som ingår i ett bostadsbyte.

Bytesansökan för lägenhetsbyte ska du tillsammans med nedanstående bilagor sända till din hyresvärd där du i ansökan beskriver bytesprocessen. På samma sätt ska din bytespartner sända en ansökan till sin hyresvärd. Dem bilagor som behöver kompletteras själva ansökan är:

  • Hyreskontrakt för bytespart. Du sänder alltså i din ansökan till din hyresvärd där du bifogar bytespartners hyreskontrakt.
  • Personbevis för samtliga hyresgäster (även barn). Du sänder till din hyresvärd motpartens personbevis.
  • Anställningsavtal för bytesparten med uppgift om inkomst. 
  • Kreditupplysning på din bytespartner. Den kan man lätt ta på sig själv via exempelvis minuc.se

Själva ansökan om lägenhetsbyte finns i olika utformningar beroende på vilket typ av byte ni ska genomföra. Se nedan