Gå direkt till innehållet - skippa över menyn
Vi använder cookies på den här sidan. Om du stannar kvar på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies. Läs mer härx

Vad menas med lägenhetsbyte

Att möjligheten finns för att byta bostad har säkert inte undgått många, men vad innebär egentligen ett lägenhetsbyte, vilka möjligheter finns och är det lagligt att byta bostad? Frågorna kan vara många och vi ska kortfattat försöka reda ut vad som gäller och vilka möjligheter som finns för lägenhetsbyte.

Lägenhetsbyte innebär kortfattat att man som hyresgäst överlåter sin hyresrätt till någon annan för att på så sätt få en annan bostad. Bytet måste dock ALLTID vara godkänt av samtliga hyresvärdar som är inblandade i bytet

Inledningsvis kan vi konstatera att byta bostad med någon annan ingår enligt hyreslagen i de rättigheter man som hyresgäst har. Alltså är svaret ja, på frågan om det är lagligt att byta bostad med någon annan. I denna rätt ingår även så kallade triangelbyten eller kedjebyten där fler än två lägenheter är inblandade. Man har även rätt att byta två lägenheter mot en och tvärtom.

I rätten att få byta lägenhet ingår dock vissa förpliktelser och även en del regler man måste förhålla sig till. För att få rätt att genomföra ett lägenhetsbyte krävs b.l.a att det finns beakningsvärda skäl för att få ett lägenhetsbyte godkänt.

För den som tidigare ingått ett byte och inom ett år måste ofta ha starkare skäl för sitt byte. Likaså kan detta gälla om du precis har fått din lägenhet via en bostadskö.De vanligaste "Beakningsvärda skälen" kan vara

 
  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis önskemål om lägre hyra.
  • Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
  • Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
  • Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.
Ytterligare en förutsättnning för att få sitt lägenhetsbyte godkänt är att det kan ske utan påtaglig olägenhet för hyresvärden. Detta innebär att den som byter till sig lägenheten ska vara skötsam och kunna betala hyran. Inte heller att andra särskilda skäl talar mot bytet.