Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Hyresvärdens rättigheter och skyldigheter vid lägenhetsbyte

Hyresvärdens rättigheter vid lägenhetsbyte

Hyresvärden har rätt att avslå en ansökan om lägenhetsbyte i det fall där det på något sätt kan medföra en påtaglig olägenhet för hyresvärden eller om det finns anledning att anta att otillåten ersättning innefattas i lägenhetsbytet. Hyresvärden har också rätt att avslå och inte acceptera bytespart efter kontroll av exempelvis inkomst, arbete, kreditupplysning och tidigare hyresvärdar. I övrigt ska bytesparten enligt hyreslagen kunna sköta den vårdnadsplikt som hyresgästen har i förhållande till hyresvärden. Bytesparten ska i övrigt iaktta sundhet och ordning inom fastigheten. Har bytespartern tidigare brustit i dessa avseenden kan även detta vara anledning till att en bytesansökan för lägenhetsbyte avslås

En hyresvärd kan också säga nej till ett lägenhetsbyte om denne samtidigt erbjuder hyresgästen en likvärdig ersättningslägenhet.

Om ett lägenhetsbyte godkänns så övertas den i befintligt skick vilket innebär att hyresvärden inte har några skyldigheter att automatiskt renovera lägenheten.

Om en hyresvärd godkänt ett bostadsbyte inträder bytesparten i tidigare hyresgästs hyresförhållanden i både skyldigheter och rättigheter. Hyresvärden kan inte som förutsättning för att godkänna ett bostadsbyte begära att hyresvillkoren förändras.

Hyresvärden har inte rätt att vid ansökan om att byta bostad begära ersättning för administrativa åtgärder.