Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Lägenhetsbyte - Så lyckas du bäst

Så lyckas du bäst vid lägenhetsbyte!

Att byta lägenhet är i grunden inte så svårt men det finns en del att tänka på och därför har vi här sammanställt utbildningen - Så lyckas du bäst vid lägenhetsbyte.

 

Det första du bör tänka på är att förbereda ditt lägenhetsbyte innan du väl sätter igång med processen. Att byta lägenhet är ofta en både viktig och betydelsefull händelse i livet. Tänk dig själv om det var en bostadsrätt du ägde och ville sälja för att köpa en annan bostad. Du hade då behövt förbereda ganska mycket trots att du då oftast dessutom skulle haft en mäklare som gjorde det sörsta arbetet. 

 

Att förberda är viktigt men om du gör det på rätt sätt och i rätt ordning behöver det inte vara speciellt arbetsamt. Tänk först igenom varför du vill byta din lägenhet och vad du har för önskemål om den lägenhet du vill byta till. Ofta är en annons på en bytessida en bra början och då är det viktigt att du i din annons är saklig, positiv och lockande i din beskrivning. Självklart ska beskrivning av antal rum, standard, skick, kök och badrum finnas med. Tänk själv igenom vad du själv gillar. Beskriv även eventuell gård, kommunikationer, tvättstuga, cykelrum osv.

 

Här kommer vi till en stor poäng. GLÖM INTE BILDER. Det kommer göra din annons 100 gånger mer uppseendeväckande. Är du seriöst intresserad av att byta din lägenhet är det värt att lägga lite extra krut på bra kvalite av bilder. Tänk dig omvänt att du skulle köpa en lägnhet och du ser en halvtråkig annons utan direkt innehåll eller information och ingen eller väldigt dålig bild. 

 

Vem får byta lägnhet?

Enligt lagen måste både du och din bytespart ha beaktansvärda skäl för att få byta lägenhet. Exempel på beakningsvärda skäl kan vara att flytta ihop, flytta isär, behöva större eller mindre, skilsmässa, komma närmare arbete, sjukdom eller andra sakliga skäl som exempelvis ändrad inkomst. Om inte hyresvärden anser att skälen är godtagbara kan du vända dig till hyresnämnden som bedömer ärendet. Dessa skäl är viktiga att känna till då fastighetsägarna på senare tid blivit hårdare i bedömningen kring giltiga skäl för att få ett lägnhetsbyte godkänt. 

 

Hur får du byta läganhet?
Du kan byta hyresrätt mot hyresrätt eller en stor hyresrätt mot två mindre eller tvärt om. 

Byta lägenhet lokalt!
Om du vill byta inom närområdet kan byteslappar fungera som ett bra komlement. Sätt upp dem i mataffären och på anslagstavlor och tänk även här på att bilder ger mycket större uppmärksamhet. Har du lagt in en annons på bytesverket kan du automatiskt skriva ut lappar för just din annons.

Annonser på nätet!
Största utbudet finns på internet. På Bytesverket knappar du enkelt in din annons och lägger in bilder. Sökmotorn på Bytesverket matchar sedan din annons med andra och hittar tänkbara direkt - eller triangelbyten.
Träffarna kan bli många och kommer presenteras i din unika byteslista som du regelbundet ska besöka. I byteslistan är de viktigt att du svarar ja eller nej beroende på intresse av den matchning som dyker upp.

Ha tålamod, nya bytare anmäler sig dagligen. Räkna med att det kan ta upp till ett år från första annonsen till ett genomfört byte. Får du inga eller dåligt med matchningar rekommenderar vi dig att minska lite på kriterierna för minst antal kvm, höja hyran lite och utöka områdena. Du kan som sagt alltid lätt tacka "nej" i din byteslista.

Visning av lägenheten!
Har ni kommit så långt att ni ska göra en visning så ta detta tillfälle på allvar genom att städa om det behövs. Plocka undan lösa föremål framme och personliga tillhörigheter, fräscha upp i badrum och köket och bädda sängar, dra upppersienner och se till att ha allmänt fräscht i lägenheten.

Tänk på detta!
Var inte överdrivet kräsen. Lägenheten du erbjuds kanske inte har allt du tänkt dig såsom kanske vackra trägolv, nytt kök och låg hyra. Känn efter vad du kan leva med och vad du kan åtgärda själv.

Ansökan om lägenhetsbyte
Ansökan om byte av lägenhet ska tillsammans med lägenhetskontrakt, personbevis för alla inblandade och anställningsbevis skickas till respektive hyresvärd samt beskrivning av vem som byter med vem. Försök att träffas för att skriva på varandras papper. Räkna med att värdarna ofta vill ha minst två månader på sig att kontrollera alla uppgifter.

Hyreskontrakt!
Bytet är inte i klart förrän de nya hyreskontrakten är undertecknade. Hyresvärden vill oftast träffa sin nya hyresgäst någon vecka före bytet för att teckna kontrakt och komma överens om nycklar och annat.