Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Så fungerar rutavdraget - Allt du behöver veta

Så fungerar rutavdraget

När du anlitar ett företag för rutarbete får du 50% i skattereduktion, så kallat rutavdrag. Avdraget gäller dock för delar av arbetet och det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag. Företaget du anlitar får alltså endast dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader som exempelvis resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rutavdrag åt dig. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget.

Vad innebär rutavdraget

RUT-avdraget, eller RUT (Rengöring, Underhåll, Tvätt), är en skatteavdragsmöjlighet som infördes 2007 för att främja och underlätta köp av hushållsnära tjänster. Avdraget gäller för arbetskostnaden när du som privatpersoner anlitar godkända företag av olika hushållsnära tjänster. 

Tjänster som gäller för rutavdraget

Exempel på tjänster där du kan använda rutavdraget är om du anlitar hjälp för flytt och städning samt reparation eller underhåll av vitvaror och IT-utrustning. Sammanfattat gäller rutavdraget även följande tjänster:

  • Hemstädning
  • Flyttstädning
  • Flyttpackning
  • Trädgårdsarbete
  • Reparation av vitvaror
  • Fiber- och it-tjänster
  • Omsorg och omhändertagande av person
  • Barnpassning
  • Snöskottning

Så mycker får du dra av

Genom RUT-avdraget kan privatpersoner dra av 50 procent av arbetskostnaden för tjänsterna direkt på sin deklaration. Detta innebär att om man anlitar ett företag för till exempel städning och arbetskostnaden är 2 000 kronor, kan man dra av 1 000 kronor från skatten. Det maximala avdraget per person och år är för närvarande 75 000 kronor.

Godkänd tjänsteleverantör

För att vara berättigad till RUT-avdraget måste man använda sig av en godkänd tjänsteleverantör som är registrerad för F-skatt och moms. Det är leverantören som drar av det skattebefriade beloppet direkt på fakturan. Detta skapar incitament för medborgare att välja lagliga alternativ och stödja företag som betalar skatter och sociala avgifter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är RUT-avdraget en skatteåtgärd som syftar till att främja legala och skattepliktiga hushållsnära tjänster genom att ge privatpersoner möjlighet att dra av en del av arbetskostnaden från sin skatt. Avdrag och regler kan vara förändliga och för senaste uppdatering finns senaste uppdatering på skatteverkets hemsida

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Påverkas lägenhetsbyte av höjd hyra

Påverkas lägenhetsbyte av höjd hyra

Den största hyreshöjningen på 30 år! Hur påverkar det möjligheten till ett lägenhetsbyte?

Läs artikeln
Flytta ihop - Ovärdeliga tips att tänka på

Flytta ihop - Ovärdeliga tips att tänka på

Ovärdeliga tips att tänka på när man flyttar ihop. Vad innebär exempelvis sambolagen och behövs testamente

Läs artikeln
Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

Lägenhetsbyte i Stockholm. En komplett guide för allt du behöver veta när du ska byta lägenhet.

Läs artikeln