Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Hur gör man en kreditupplysning på sig själv

 Kreditupplysning på sig själv vid lägenhetsbyte

När det är dax att sända in bytesansökan vid ett lägenhetsbyte måste man även bifoga en nytagen kreditupplysning på sig själv. Denna upplysning ska motparten sända tillsamman med övriga handligar om dig/er till sin hyresvärd för att tydligre kunna bedöma er ekonomiska status. Likaså måste du göra likadant till din hyresvärd. Detta för att respektive hyresvärd så snabbt och effektivt som möjligt ska kunna utföra dem kontroller som vid göras vid ett lägenhetsbyte. Ytterligare finns det risk för att ansökan stannar på vägen då den inte är komplett eller att den kanske avslås på fel grunder. Här kan du läsa vidare - Hur gör man en ansökan om lägenhetsbyte

Men vad är egentligen en kreditupplysning hur kan man göra en kreditupplysning på sig själv?

Vad är en kreditupplysning

Kreditupplysningen är en sammanfattning av din kreditvärdighet. Den fungerar som beslutsunderlag för en hyresvärd som ska kontrollera om du uppfyller kraven som ny hyresgäst. Du ska kunna betala både hyra och hyresvärden ska kunna bedömer om du har skött din ekonomi tidigare

En kreditupplysningen innehåller uppgifter om dig och din ekonomi och är hämtade från olika myndigheter, banker och andra. Den kan innehålla uppgifter såsom:

 • Namn, personnummer och adress
 • Civilstånd
 • Deklarerad inkomst senaste åren
 • Fastighetsinnehav
 • Betalningsanmärkningar  
 • Information om dina skulder

Vem som helst får inte göra en kreditupplysning på dig utan det måste finnas ett legitimt skäl, enligt kreditupplysningslagen. Däremot kan du göra en på dig själv, för att få en överblick över din privatekonomi.

Så kan man beställa en kreditupplysning på sig själv

Det finns flera företag som säljer kreditupplysningar och som erbjuder utdrag ur sina register utan att det räknas som en kreditupplysning, exempelvis Upplysningscentralen (UC). Det är bra eftersom flera kreditupplysningar på kort tid kan påverka din kreditvärdighet.

Är det dåligt med kreditupplysningar?

Om du har betalningsanmärkningar är det betydligt knepigare att få ett lägenhetsbyte godkänt. Flera kreditupplysningar på kort tid kan också vara ett hinder. Betalningsanmärkningar tas bort efter tre år och kreditupplysningar tas bort ur kreditregister efter högst ett år.

Det kan du se i tjänsten “Min UC”

I upplysningen från exempelvis “Min UC” ser du samma uppgifter som när en bank tar kreditupplysning på dig. Några av dessa är:

 • Fastighetsinnehav
 • Betalningsanmärkningar
 • Inkomst
 • Kreditfrågor
 • Outnyttjade krediter och kort

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

Lägenhetsbyte i Stockholm. En komplett guide för allt du behöver veta när du ska byta lägenhet.

Läs artikeln
Flytta ihop - Ovärdeliga tips att tänka på

Flytta ihop - Ovärdeliga tips att tänka på

Ovärdeliga tips att tänka på när man flyttar ihop. Vad innebär exempelvis sambolagen och behövs testamente

Läs artikeln
Byta lägenhet i Göteborg

Byta lägenhet i Göteborg

Byta lägenhet i Göteborg är lättare än man kan tro. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på och vad du måste veta.

Läs artikeln