Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Flyttpacka på rätt sätt och spar både tid och pengar

Förenkla din flyttning och flyttpacka på rätt sätt

När du ska flytta är det ofta mycket att änka på. En stor del av själva flytten och något som ofta tar ganska lång tid är att flyttpacka. Att planera och organisera din packning kommer spara dig både tid och pengar. Genom att flyttpacka effektivt blir också själva flytten smidigare.

Material du behöver när du ska flyttpacka själv

Om du väljer att flyttpacka själv är det bra att inföskaffa ordentligt material. Tänk på att flyttkartonger av lite bättre kvalité ofta är en bra investering och kommer underlätta betydligt när du väl sedan ska både packa och flytta kartongerna. 

  • Flyttkartonger avbra kvalité
  • Packtejp och sträckfilm
  • Bubbelplast och wellpapp
  • Silkespapper och tidningar
  • Märkpennor
  • Sax och kniv
  • Handdukar och filtar

Glöm inte heller att hålla vänner och kompisar på glatt humör med lite tilltugg och dricka.
Ytterligare bra utrustning när du flyttar är att införskaffa en eller ett par pirror, bärremmar och spännband

Tänk på att skaffa tillräckligt med flyttkartonger och förpackningsmaterial.  Det är svårt att bedöma hur många flyttkartonger som behövs, men en vanlig tumregel är att räkna 1 flyttlåda per kvadratmeter bostad. Det varierar förstås och beror förstås på hur mycket eller lite saker du har i ditt hem.

Rensa och börja först där du inte är

Den bästa starten inför du ska börja flyttpacka din bostad är att börja med att rensa, återvinna eller sälja sådant du inte använder. På så sätt får du mindre saker att packa, färre saker att flytta och dessutom en slant över för det du sålt. Inte alls fel när pengar ofta går åt när man flyttar, vare sig man gör det själv eller tar hjälp av en flyttfirma. Glöm inte att rensa hela bostaden och börja med förråd för att sedan ta rum eller utrymmen som inte använts så ofta. Packa ner det som inte är i säsong när du flyttar, till exempel vinterkläder, juldekorationer eller saker för utesäsongen.

I köket har du säkert både utrustning och porslin som inte använts speciellt frekvent.  Börja packa det omgående. Det tar ofta tid att slå in porslin, glas och köksutrustning på ett säkert sätt. Likaså kan du tidigt börja med böcker i bokhyllan, prydnadsaker och allt som du inte frekvent behöver fram till flytt. Glöm inte märka kartongerna med innehåll och vilket rum det tillhör

Flyttpacka smart

Att använda flyttkartonger av samma modell underlättar oftast mycket för själva frakten. Olika storlekar på flyttkartonger, påsar, bagar eller olika typer av förpackningar försvårar ofta att sedan packa in i bilen på ett effektivt sätt och det riskerar också att saker går sönder lättare. 

En tumregel när du flyttpackar en flyttkartopng är att den ska vara full, men tänk på att inte fylla den så den blir alldeles för tung. Dels för att du ska kunna lyfta den och dels för att kartomgerna lättare går sönder vilket man absolut vill undvika när man mitt uppe i en flytt. Vi går lite längre ner i texten igenom hur du kan tänka när du packar rum för rum. 

När du väl har packat kartongerna så märk dem ordentligt med innehåll och helst också vilket rum varje kartong tillhör. På så sätt underlättar du betydligt att alla kartonger direkt kommer till det rum som den sen ska packas upp i. Glöm inte att skriva ÖMTÅLIGT på kartonger som exempelvis innehåller glas och porslin.

 

 

 

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Så lyckas du enklast med ditt lägenhetsbyte. Följ dessa enkla steg så är du snart närmare ditt mål

Läs artikeln
Så lyckas du med din Bytesansökan

Så lyckas du med din Bytesansökan

Bästa tipsen för att få din bytesansökan lägenhetsbyte godkänd snabbt

Läs artikeln
Lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm

Lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm

En guide med förberedelser och vägledning vid lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm.

Läs artikeln