Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Flytta ihop - Ovärdeliga tips att tänka på

Flytta ihop - Bra tips för er som ska flytta ihop

Att flytta ihop i en kärleksrelation är en milstolpe i livet och är ofta ett naturligt steg i livet för många. Det är också en storfördel för både klimat och bostadsmarknaden, men framförallt är det både härligt, trevligt och ofta också ekonomiskt gynnsamt. När man flyttar ihop i en kärleksrelation (för man kan även flytta ihop med vänner eller kanske ett syskon) så gäller vissa regler som är bra att känna till när man blir sambo.

Sambolagen - hyresrättslägenhet

Sambolagen gäller för dem som inte är gifta och gäller endast för gemensam bostad och bohag. Grundregeln är att de ni införskaffat gemensamt ska delas lika vid en eventuell separation. Lagen gäller inte för exempelvis bankkonton, aktier, båter eller bilar som var införskaffade innan samboförhållandet. Allt som införskaffades före den ena partnern flyttade in ingår alltså inte i en bodelning. Det betyder att det som införskaffades före samboförhållandet inte ska eller behöver delas.

Däremot ingår allt som samborna förvärvat för gemensamt bruk. Då spelar det ingen roll om någon betalat mer än den andra partern. Vad händer då med exempelvis hyresrätten vid en separation? För att en hyreslägenhet ska räknas som samboegendom ska ni båda stå på kontraktet eller att lägenheten införskaffades för gemensam bosättning.  Exempelvis om ni tillsammans har införskaffat lägenheten vid ett lägenhetsbyte där ni båda bytt era separata lägenheter mot en gemensam. I detta förhållande spelar det då ingen roll att den ena parten hade en mer attraktiv lägenhet än den andra. Ingår er hyreslägenhet vid en separation i sambolagen så tilldelas den till parten som anses ha störst behov av lägenheten. Möjligheten finns att ändra sambolagen i ett speciellt upprättat såkallat samboavtal. 

- Sambo ärver inte varandra. Ska sambo ärva måste ett separat testamente upprättas
- Sambo som får gemensamma barn måste ansöka om gemensam vårdnad
- Sambo får adoptera på samma vilkkor som gifta
- Sambor har ingen underhållsskyldighet för varandra

 

 

Ekonomin

Hur man i ett samboförhållande väljr att lösa ekonomin är alldeles upp till var och en. För vissa fungerar det att dela på alla kostnader, meden det hos andra kanske inte detta är möjligt. Det viktiga är bara att man är överens om sitt egna upplägg och att det ni gör upp fungerar för er. Däremot kan man tänka på att man i ett samboförhållande inte ärver varandra vilket kan vara en anledning till att upprätta ett testamente. Inget som man inledningsvis och när man är ung eller medelålders tänker på men som kan få konsekvenser vid exempelvis dödsfall. Tänk också på att gå igenom försäkringsskydd för er båda

Samboavtal

Om du och din sambo vill kringå sambolagen och själva sätta upp reglerna för vad som ska gälla er så är det bra att upprätta ett samboavtal. Något att tänka på är att ett samboavtal inte ger något ekonomiskt skydd för efterlevande vis eventuellt dödsfall. I båda dessa fallen kan de vara bra att ta hjälp av jurist för att utforma avtalen på rätt sätt.

Att byta 2 lägenheter mot 1

När man äntligen bestämt sig för att flytta ihop i ett samboförhållande kanske man har varsin separat lägenhet. Då finns möjligheten att helt lagligt byta era 2 lägenheter mot 1 gemensam som då ofta blir något större eller till ett nytt område. 

 

 

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Påverkas lägenhetsbyte av höjd hyra

Påverkas lägenhetsbyte av höjd hyra

Den största hyreshöjningen på 30 år! Hur påverkar det möjligheten till ett lägenhetsbyte?

Läs artikeln
Beaktningsvärda skäl vid lägenhetsbyte

Beaktningsvärda skäl vid lägenhetsbyte

För att få ett lägenhetsbyte godkänt måste du ha så kallet beaktningsvärda skäl.

Läs artikeln
Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Så lyckas du enklast med ditt lägenhetsbyte. Följ dessa enkla steg så är du snart närmare ditt mål

Läs artikeln