Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Så lyckas du med ditt lägenhetsbyte

Att genomföra ett lägenhetsbyte kan vara ett av dem större livprojekten och kan upplevas som både jobbigt och svårt men som egentligen är ganska enkelt. Du behöver inte massa dyra mäklare utan du sköter oftast det mesta själv. Dock finns det en del förhållningsregler och lagar som styr vad som gäller vid ett lägenhetsbyte och dessa behöver du både känna till och förstå. 

Det finns en del att tänka på för att bytet ska bli så lyckat som möjligt och för att du ska slippa lägga ner massa onödig tid och bekymmer i onödan. Grunden för att byta lägenhet är att två eller fler parter har en lägenhet med förstahandskontrakt. Numera går det inte att byta en bostadsrätt eller hus mot en hyresrätt. Man kan tro att det bara går att byta sin hyreslägenhet mot en annan lägenhet, ett såkallat direktbyte men det finns fler möjligheter som är bra att känna till för att ofta öka sin chanser till sitt drömbyte, men vi återkommer till det lite snare. Anledningarna kan självklart vara olika men i alla lägen måste du börja att hitta en lämplig bytespartner för att sedan kunna utföra själva bytet på rätt sätt.


Att hitta bytespartner
Det här momenetet är ofta det svåraste och mest tidskrävande och då gäller det att man är både kreativ och påhittig. Det vanligaste är ofta att man lägger in en annons på en sida för lägenhetsbyte. På bytesverket.se matchas alla annonser med automatik för att på så sätt hitta matchande byten med varandra. Grunden är at man beskriver sin egen lägnhet och vad man söker och på så sätt kan systemet hitta lägenheter som söker det du har och tvärtom.

Fler sätt att hitta bytespartners
Du kan ocså vi sociala medier leta och söka bytesobjekt. På exempelvis Facebook.com finns flera olika typer av grupper som enbart handlar om lägenhetsbyten. Vi på Bytesverket har b.l.a en stor grupp för Stockholm som heter (Bytesverket-Byt bostad Stockholm) I övrigt kan man även om man söker i ett väldigt specifikt område sätta upp lappar om att man söker ett lägenhetsbyte. Har du en annons hos oss på Bytesverket kan du via din annons skapa snygga "lappar" för just din bostad.

Med lång erfarenhet kan vi här dela med av oss av det bästa tipsen för att lyckas bäst och effektivast att byta sin lägenhet.

 

 • Annonsbeskrivning
  Att beskriva sin bostad på rätt sätt är oehört viktigt för att dels skapa ett högre intresse av din annons men även för att effektivisera din annons och för att slippa merarbete med onödiga visningar eller för att behöva svara på återkommande enkla frågor. Tänk på att lägga lite extra tid på din annonsbeskrivning och beskriv din lägenhets planering, skick, standard, område osv. Försök förmedla din lägenhet och lyft fram fördelar du gillar. Har du exempelvis stort kök skriv inte bara "stort kök" utan förmedla känslan av köket. Rymligt kök med gott om plats för den stora familjen eller härliga middagar.
 • Bilder
  En annons med bilder uppmärsammas 6 gånger bättre än om du inte har bilder.. För ännu bättre reultat så använd helst så många bilder som möjligt. Tänk på att fotografera på dagen när det är ljust och dra upp persienner och ha inga gardiner fördragna. Försök att plocka undan lösa föremål och ta undan stora sko - och klädsamlingar i hallen och plocka undan disk och lösa föremål på diskbänk. Tänk även på att plocka undan lösa föremåk och kläder i sovrum och vardagsrum.  Läs gärna vår tips i vår fotoskola.   
 • Öka din maxhyra
  Tänk igenom noga vad du kan tänka dig att betala i hyra. Om du exempelvis uppger att du kan betala max 7500 kr för en 3:a, då missar du en lägenhet med 7550 kr i hyra. Därför är det bätrra att uppge det lite högre intervallet på maxhyra när du registrerar din bytesanonns.
 • Fler område
  Precis som för maxhyra är det värt att lägga till fler områden om man önskar få fler bytesförslag. Det kan vara så att en lägenhet dyker upp precis på gränsen till ett området du tänkt dig och om du kanske också hittar ett guldkorn som passar dina bostadsbehov bättre än området du tänkt dig.
 • Triangelbyten
  Triangelbyten skapar alltid många fler bytesförslag än direktbyten. En fördel är därför att kryssa i rutan för triangelbyten för att på så sätt få tillgång till många fler bytesförslag och bostäder du annars aldrig hade blivit matchade på.
 • Uppdaterad kontaktinformation
  För att tjänsten ska fungera gäller det att din kontaktinformation är uppdaterad. Kontrollera så att ditt telefonnummer finns och defintivt att mailadressen är korrekt.
 • Var aktiv
  Gå regelbundet in på sidan och kontrollera nytillkomna bytesförslag. Sätt som rutin att "intressemarkera" alla dina bytesförslag. På så sätt håller du din lista uppdaterad och du slipper massa onödiga annonser i ditt flöde. Dessutom stoppar du inte upp för andra och dig själ om alla gör detta. Direkt du får ett möjligt byte så ring och maila direkt. Fler kanske är intresserad av samma lägenhet som du och då är det bra att få igång en dialog med motparten så fort som möjligt

 

Ansökan om lägenhetsbyte
När du hittat någon som vill byta så ska båda hyresgästerna i ett såkallat dirktbyte ansöka om lägenhetsbyte till sin respektive hyresvärd. Ansökan ska innehålla uppgifter om varför man vill byta och vem man vill byta med. Ansökan sänds alltså till var och en av era hyresvärdar. Tänk dock på att sänd in er ansökan komplett från början och med tillhörande bilagor. Läs mer om hur det funger med själva ansökan i tidigare inlägg Om du inte sänder in ansökan komplett från start riskerar du att ansökan tar mycket längre tid att få godkänd eller att den avslås just på grund av att den inte är komplett.

Vad krävs för att ansökan ska godkännas

För att få sitt lägenhetsbyte godkänt krävs 

För att ditt byte ska bli godkänt kräs förstås att du har en bytespart att föreslå. Denna måste då också uppfylla kriterierna för att bli godkänd som ny hyresgäst för din lägenhet. Det krävs då inkomst som täcker den nya hyran, att inte personen eller prsonerna stört vid tidigare boende och att dem generellt inte har några betalningsanmärkningar.

Utöver detta krävs att båda parter har såkallat Beakningsvärt skäl, vilket innebär:

 • Ändrade familjeförhållanden, såsom exempelvis seperation, tillökning eller dösfall i familjen
 • Ändrad ekonomi, exmpelvis vid sjukdom, pension eller arbetslöshet
 • Arbete eller studier på exempelvis annan ort
 • Familj och släkt. Att komma närmare familj och släkt kan vara själ för byte

Kan man göra något om ansökan avslås från hyresvärden?

Om ansökan om lägenhetbytet avslås från någon av inblandade hyresvärdar kan man vända sig till hyresnämden då gör en bedömning av  ansökan.

Olika sätt att byta lägenhet

 • Direktbyte är den vanligasre och enklaste formen och innebär att du och en person byter lägenhet rakt av
 • Triangelbyte. Detta innebär att en bytekjedja melln tre parter uppstår. Du flyttar in i A:s lägenhet, person A flyttar in i B:s lägenhet och Person B flyttar in i din lägenhet
 • Flerpartsbyte innebär att det läggs till ytterligare parter i ett triangelbyte, alltså att byteskjedjan blir fler än tt triangelbyte

Är det lagligt att byta sin hyreslägenhet?
Ja, du får byta din hyreslägehet med någon annonn om:

 • Du bor i en hyresrätt med förstahandskontrakt
 • Du har bott i bostaden minst ett år (undantag finns)
 • Hyresvärden eller hyresnämndn godkänner bytet
 • Inga pengar finns inblandade för bytet

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Flyttstädning - Checklista och tips

Flyttstädning - Checklista och tips

Flyttstädning går inte att jämföra med en vanlig veckostädning och därför är både tid och planering viktig

Läs artikeln
Presentera din annons med film ger ett bättre resultat

Presentera din annons med film ger ett bättre resultat

Att skapa en annons med film skapar ett bättre resultat och tenderar också att kunna nå en bredare publik.

Läs artikeln
Att flytta - Följ våra bästa tips för en enklare flytt

Att flytta - Följ våra bästa tips för en enklare flytt

Att flytta kräver sin planering - Det finns flera saker man bör tänka på. Vi har samlat det viktigaste .

Läs artikeln