Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Styla din bostad vid lägenhetsbyte

Styla din bostad vid lägenhetsbyte och höj intresset av din bostad

Att styla din bostad vid lägenhetsbyte handlar om att ta fram potentialen i din bostad inför fotografering och visning. För att maxa intresset av din lägenhet när du ska byta bostad gäller det att sticka ut och ta fram det bästa av din bostad. Konkurensen är tuff och framförallt i storstäderna gäller det att locka fram potentialen i din bostad och återspegla den perfekta känslan. På så sätt kommer din lägenheten att bli mer attraktiv hos dem som kliver över tröskeln vid visning eller ser bilderna i din annons.

Genom att hjälpa besökarna att se det unika i din bostad och visualisera sig själva i lägenheten höjer du intresset av din lägenhet. Det gör i sin tur att intresseat av din lägenhet ökar både på visningar och i bilder.  Tänk på att annonser med snygga bilder får betydligt fler besökare än andra

Bästa tipsen när du ska styla din bostad vid lägenhetsbyte:

  • Städa är grundläggande

    Att städa är absolut grundläggande. Inget damm, putsade fönster och ordentligt rengjort kök och badrum är ett måste. Bort med alla kläder, högar med tidningar vid sängbordet, dem mest privata saker och teckningar som döljer sig bakom kylskåpsmagneterna. Diskbänken ska vara fri från lösa föremål liksom badrummet vara fri från massa lösa föremål såsom schampoflaskor i oordning eller handdukar i överflöd. Låt istället ett mysigt levande ljus lysa upp badrummet och låt fina handukar upphängda eller vilkta ha sin fina plats. 
  • Personligt hem

    Även fast man bör plocka bort det mest personligaste i sitt hem så tänk på att det inte blir för sterilt. Intressearde vill se och uppleva ett personligt hem som de kan relatera till. Det är bättre att intresserade känner att ditt hem är hemtrevligt och välkomnande.
  • Målgruppen

    Vem kommer bli den huvudsakliga bytaren? Är det en barnfamilj, ett ungt par eller en singel? Tänk igenom vilka förväntningar dina spekulanter har på din bostad
  • Harmoni i stil och uttryck

    Försök att identifiera din inredningsstil och fullfölj den i hela lägenheten. Undvik att mixa allt för mycket färger och mönster. Ta eventuellt bort lite möbler för att lugna ner intrycket. Använd blommor, frukt eller kryddor. Färsk frukt i en skål på bordet och fräscha blommor ger både harmoni och en trevlig hemkänsla. Tända ljus, ljusstakar eller lyktor ger ett hormoniskt och mysigt intryck. Lampor i olika former skapar ofta en varm känsla och allra helst när vi kommer in på den mörkare perioden på året.
  • Att styla din bostad vid lägenhetsbyte - rum för rum

    Det är ofta detaljerna som avgör vid styling. Gå igenom din lägenhet rum för rum och försök sätta dig in i den intresserades situation. Tänk på att skapa harmoni och addera både intresse och den rätta känslan. Så här gör du:

    Entrén och hallen

    Försa intrycket är superviktigt och din chans att göra ett första gott intryck. Ta till vara på den chansen och rensa upp bland skor och jackor. Till fotograferingen, ställ fram ett par snygga skor och något fint ytterplagg. Försök lägga till en lite extra välkomnande touch – kanske kan du placera en fin kruka med lite växter eller en fin blombukett. Kanske kan du lägga till eller byta ut dörrmattan mot en fräsch och se till att hallen har välkomnande belysning.

    Köket

    Köket ska kännas snyggt och fräscht och måste definitivt vara rent och städat. Rensa och skapa inbjudande arbetsytor och diskbänkar men där exempelvis färska örter och fina flaskor med oljor och vinäger ger ett inbjudande intyryck.  Plocka bort magneter och anteckningar från kylskåpet. Har du slitna skåpsluckor fundera på att lacka om dessa vilket ger en otrolig ansiktslyftning för ändå relativt överkommligt pris. Kontrollera dock först med din hyresvärd. Det behöver ofta inte vara så svårt att göra själv men inte heller så dyrt att lämna in bara själva luckorna och skåpsfroner för ommålning. 

    Badrum

    Badrummet ska vara ordentligt rengjort, men här finns också mycket styling att göra. Handdukar i fina och neutrala färger som är snyggt upphängda, dekorativa korgar, gröna växter och ett nytt fräscht duschdraperi kan göra susen. Ta bort hygienartiklar och tvättkorg. Dekorera gärna med doftljus som både ger ett romantiskt intryck men även en mysig känsla och en trevlig doft. 

    Vardagsrum

    Satsa på att rensa, Tänk på att släppa in ljus och skapa rymd och luftighet. Rensa onödiga saker och göm lösa sladdar eller fula Tv-boxar. Arrangera vackra blickfång såsom fina textilier såsom kuddar och plädar i dekoritiva och neutrala färger i soffan, levande blommor, tända ljus och kanske matchande gardiner.

    Sovrum

    Försök att skapa en neutral miljö i sovrummet med lugna färger. Lägg gärna till mer färg på kuddar eller överkast samtidigt som en härlig hotell bäddning brukar ge ett lite lyxigt intryck. Ta naturligtvis bort synliga kläder och rensa nattduksborden från lösa föremål som tidningar, böcker eller andra privata föremål. Glöm inte en belysningen som ska skapa en varm känsla

    Styla din bostad för att få en liten lägenhet att se större ut

    När du ska styla din bostad vid lägenhetsbyte - Prioritera vad som är viktigt 

    Tänk igenom vad som är viktigast. När du bor mindre behöver du proiritera. Hur ser ditt liv ut? HAr du ofta vänner på middag kanske ett matplatsen ska prioriteras. Eller är du personen som gillar att sitta och mysa i soffan framför en mysig film med kompisarna, eller kanske du rentav prioriterar en stor säng. Bor du mindre behöver du ofta prioritera kanske en sak av dessa för att lägenheten då också uppfattas som större. När du har prioriterat kan du skaffa mindre möbler för det som inte är prio. Väljer du till exempel att ha en stor matplats kan du ha en bäddsoffa eller en loftsäng. Vill du hellre ha en stor säng kan du istället skaffa ett litet bord, eller ett vikbart sådant som kan växa om du får gäster.

    Förvaring på höjden

    Bygg förvaring hela vägen upp till taket. Förvara sedan det du använder sällan högst upp. När du bor litet är det smart att jobba med stängd förvaring för att skapa ett lugn. Ett misstag många gör är att sätta upp en hylla här och där. Utnyttja istället en eller två väggar fullt ut och maximera förvaringen just där. Då får du några väggar fria, vilket ger mer rymd till rummet.

    Inredning

    När du bor litet är det bra att se hela lägenheten som en helhet och att matplatsen även ska passa ihop med vardagsrumsdelen. Försök få till en röd tråd genom färg, material och stil på möblerna. Ljusare fäger gör att rummet upplevs större och mörkare färger ger motsakt effekt

    Speglar får lägenhetn att se större ut

    Stora spegel gör att rummet upplevs som större. Spegeln i hallen är ett måste men använd med fördel även andra andra väggen vid exemplevis soffan eller matbordet.

     

    Använd gardiner föra att fönstren ska se större ut

    Välj långa, tunna och ljusa gardiner istället för tjocka och mörka. Placera dem hela vägen från taket och ner till golvet samt långt åt sidorna av fönstren. Detta ger en illusion om att ha högt i tak och stora fönster.

    Belysning på rätt sätt ger ett öppnare intryck

    Ha en taklampa i en storlek som är anpassad efter hur stor rummet är, och se till att den sprider ett jämt ljus över större delen av rummet. Komplettera gärna  med mindre lampor där du behöver extra belysning

     

    Tipsa gärna andra om artikeln

    Fler tips & nyheter från Bytesverket

    Så lyckas du med din Bytesansökan

    Så lyckas du med din Bytesansökan

    Bästa tipsen för att få din bytesansökan lägenhetsbyte godkänd snabbt

    Läs artikeln
    Checklista för en smidigare flytt - Så planerar du bäst din flytt

    Checklista för en smidigare flytt - Så planerar du bäst din flytt

    Ska du flytta finns det mycket att tänka på. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta din flytt

    Läs artikeln
    Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

    Lägenhetsbyte i Stockholm - En guide när du byter lägenhet

    Lägenhetsbyte i Stockholm. En komplett guide för allt du behöver veta när du ska byta lägenhet.

    Läs artikeln