Gå direkt till innehållet - skippa över menyn

Byta lägenhet i Göteborg

Byta lägenhet i Göteborg - Så lyckas du bäst!

Att byta lägehet i Göteborg kan ha sina utmaningar, men med rätt kunskap behöver det inte alls vara så svårt. Göteborg är den andra största staden i Sverige vilket gör att staden är populär att både bo och leva i. Göteboorg är känt för sina alla festivaler, sin kultur, sitt fantastiska nöjesliv med bland annat den välkända avenyn med alla restauranger, krogar och pubar. Göteborg är är även känt för sin anrika fotboll och att det är Sveriges Cafe tätaste stad. Det är alltså inte svårt att förstå att Göteborg är en eftertraktad stad där många vill bo och därför finns det självklart utmaningar med att byta lägenhet i Göteborg. Men med rätt kunskap och några enkla tips är det ofta lättare än man kan tro. Ibland kan de ta lite tid att byta sin lägenhet så lite tålamod är bra. Men det viktigaste är att man har kunskap om vad som gäller vid lägenhetsbyte. Vissa saker är bra att känna till, även fast det inte är avgörande för att du ska lyckas få ditt lägenhetsbyte genomfört, medan andra saker är helt avgörande för att du ska lyckas byta lägenhet i Göteborg. I denna guide "Byta lägenhet i Göreborg - Så lyckas du bäst" kommer vi gå igenom vad som är bra att tänka på men framförallt vad du måste känna till.

Får man byta lägenhet?

Det enkla svaret är Ja, men det finns en del att tänka på. Att byta lägenhet är egentligen ganska enkelt men det finns självklart en del saker som kan vara bra att hålla koll på. Det finns också regler och lagar som man måste följa och det finns också en del man måste förhålla sig till och även en del annat som kan vara bra att känna till. Här kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna som du bör ha koll på när du ska byta lägenhet:

 • Du måste ha ett förstahandskontrakt på din lägenhet.
 • Du kan presentera en lämplig bytespart.
 • Du får inte byta mot en bostadsrätt.
 • Det får inte förekomma några ekonomiska ersättningar.
 • Du måste ha bott i lägenheten i minst ett år (med vissa undantag).
 • Bytet måste godkännas antingen av hyresvärden eller hyresnämnden.
 • Bytet ska inte medföra någon olägenhet för hyresvärden, den som man vill byta med ska vara skötsam, kunna betala hyran och det ska inte finnas några andra skäl som talar emot bytet, som till exempel otillåten ersättning.
 • Både du och din bytespartner måste ha giltiga skäl för att genomföra bytet.

Exempel på giltiga skäl kan vara:

 • Ändrade familjeförhållanden
  Om man hamnar i ett läge där behovet av billigare, större eller mindre lägenhet uppstår exempelvis beroende på separation, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande eller dödsfall kan de vara ett skäl för lägenhetsbyte.
 • Ändrad ekonomi
  Om man exempelvis går i pension, blir arbetslös eller blivit sjuk och på grund av detta har fått, eller kommer få ändrade ekonomiska förutsättningar och därav behöver en lägre hyra.
 • Arbete eller studier
  Om man på grund av arbete eller studier behöver en bostad på annan ort kan de vara ett skäl för bostadsbyte
 • Familj och släkt
  Att komma närmare släkt och familj kan vara ett skäl för byte. Skälet förstärks om man kan påvisa att boendet underlättar sin vardag exempelvis vid sjukdom eller att man flyttar till annan ort för att komma närmare släkt och familj

 

Första steget när du ska byta lägenhet i Göteborg

Det finns inget krav på att lägenheten som du vill byta ifrån eller till är belägen i Göteborg. Du har rätt att byta från eller till en lägenhet som ligger var som helst i Sverige

Första steget när du bestämt dig för att byta lägenhet i Göteborg är att hitta en bostad du önskar byta till. Det kan förstås kännas lite knepigt att hitta någon som önskar just din lägenhet. Att sätta upp lappar i områden man söker sig till är kanske inte en så dum idé men är inte alla gånger så effektiv. Problemet uppstår ännu tydligare om du exempelvis bor i ennan del av Göteborg, eller kanske i en annan del av Sverige. Hur ska du då effektivt hitta en bra bytespartner.

Ett av det effektivaste och enklaste sättet är att använda en tjänst där du kan annonsera att du önskar byta lägenhet och med automatik får matchande och lämpliga bytesförslag. Bytesverket.se är en sådan tjänst där du registrerar en annons om ditt önskade lägenhetsbyte och där du samtidigt får matchade bytesförslag direkt till din unika byteslista enbart anpassad efter just lägenheten du söker. Det är enkelt att annonsera!  När du lägger in en annons beskriver du enkelt din lägehet för att sedan lika enkelt beskriva lägenheten du söker. På så sätt skapar systemet en automatisk matchning som resulterar i en unik byteslista enbart anpassad efter dig. Du kan även manuellt kontrollera annonser för att se om du hittar en lämplig lägenhet och skicka en förfrågan även om det inte är en matchning. På samma sätt kan du få förfrågningar från andra annonsörer, vars lägenhet inte matchar det du söker – men som ändå kanske kan vara rätt val för dig.

När du annonserar om lägenhetsbyte finns en del att tänka på för att påskynda resultatet på din annons. 

 • Bilder i din annons ger upp till 6 ånger högre intresse. Missa inte detta.
 • En bra beskrivning gör att du spar både tid på att slippa besvara återkommand e nkla frågor, men här har du verkligen chans att liksom sälja in din lägenhet. Beskriv detaljer och utrustning: Har din lägenhet högt till tak, spröjsade fönster, parkettgolv, målade eller tapetserade vägar osv, helkaktat badrum, tvättmaskin, diskmaskin osv.
 • Ofta är badrum och kök viktiga detaljer för en bostad så glöm inte bort beskrivning av standard och skicka av dessa (framförallt om det är fräscht). Tänk på detaljer som kanske badkar eller kakel i badrum eller kanske spishäll eller induktion i kök, inbyggd micro och ugn eller kanske diskmaskin
 • Beskriv utbud av internet och tv och kanske om det ingår i hyran.
 • Finns balkong och hur stor är den. Vilket vädersträck ligger den i och på vilken våning finns lägenheten. Beskrivning av hiss är för vissa viktigt så glöm inte det om det finns. Ofta får man inte överlåta p-plats om man har sådan, men beskriv gärna möjligheterna för parkering, som kan vara viktigt för vissa.
 • Beskriv gärna området med eventuell natur eller nära till shopping, restauranger och kommunikationer. Många har olika ideér om vad som är viktiga ingredienser för just deras bostad och då är det bra att man redan från början riktar sin annons till just dem som är intresserade och söker det du har.
 • Tänk på att beskriva i din annons allt du tycker är bra men missa inte sådant som kanske inte är viktigt för dig eller som du inte kanske uppskattar så väl. Alla uppskattar olika ting vilket kanske betyder att det som inte är viktigt för dig är viktigt för andra.

Tänk också på att öka din maxhyra något över vad du tänkt dig. Om du exempelvis uppger en maxhyra på 7 500 kr och en lägenhet med maxhyra på 7550 kr dyker upp så kommer den inte att matcha. Likaså har man en fördel av att man tänker likadant på områden man söker.

 

 

Tipsa gärna andra om artikeln

Fler tips & nyheter från Bytesverket

Så fungerar rutavdraget - Allt du behöver veta

Så fungerar rutavdraget - Allt du behöver veta

Så fungerar Rut-avdraget - Vad måste jag känna till och vilka tjänster gäller avdraget för.

Läs artikeln
Beaktningsvärda skäl vid lägenhetsbyte

Beaktningsvärda skäl vid lägenhetsbyte

För att få ett lägenhetsbyte godkänt måste du ha så kallet beaktningsvärda skäl.

Läs artikeln
Lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm

Lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm

En guide med förberedelser och vägledning vid lägenhetsbyte från Göteborg till Stockholm.

Läs artikeln